středa 8. června 2011

Co je to vegetariánství

Co je to vegetariánství

Vegetariánství je způsob stravování, který z jídelníčku vylučuje jakékoliv produkty z masa (vč. želatiny a sádla). Existuje mnoho forem vegetariánství, které zcela, nebo alespoň částečně odmítají maso jako stravu. Mezi nejznámější podskupiny vegetariánství patří lakto-ovo vegetariánství, lakto vegetariánství, ovo vegetariánství a veganství. Mezi méně časté formy patří frutariánství

Frutariánství
je způsob stravování, kdy ovoce, ořechy, semena, a jiné plody mohou být sbírány pouze za nezranění rostliny. Někteří frutariáni jedí pouze plody, které samostatně upadly z rostliny. Frutariáni tedy běžně jedí fazole, rajčata, okurky, dýně, ale odmítají brambory nebo špenát.


Vitariánství
přijímá pouze jídlo, většinou veganské, které není vařeno při teplotě vyšší než 46.7 °C. Vitariáni argumentují tím, že vaření ničí enzymy a výživnou část rostliny.


Raw -
Syrové veganství
používá pouze čerstvé ovoce, zeleninu, ořechy a semena.


Makrobiotika
je strava, která se skládá hlavně z celých zrn a fazolí, a je běžně spirituálně založená podobně jako frutariánství.

Formy vegetariánství, které vylučují maso jen částečně jsou pak

Pesco-pollo vegetariánství
tzv. polovegetariánství. Někteří lidé si vybrali určitý druh masa z podobných důvodů, jako mají vegetariáni: zdraví, etické důvody atd. Například nejedí červené maso (maso savců – hovězí, vepřové, jehněčí atd.), ale stále konzumují drůbež, ryby a plody moře. Někdy také bývá používáno jako mezidobí pro jednotlivce přecházející na plné vegetariánství.


Pesco vegetariánství
též Lakto-ovo-pesco vegetariánství nebo Pescetariánství. Toto stravování používají lidé, kteří jedí mléko, vejce, ryby a v některých případech i plody moře, ale žádný další druh masa. Tento způsob stravování je zvláště populární v Japonsku, kde je známý jako dieta Okinawa.


Flexitariánství
Flexitariáni jsou většinou vegetariáni, ale příležitostně jedí maso. Často nejedí maso zvířat, které jsou chovány v továrním prostředí, ale nejsou proti konzumování masa zvířat ulovených v divočině nebo chovaných na ekofarmách.


Freeganství
Freegané praktikují životní styl zavrhující vykořisťování zvířat, Země a zabývají se lidskými bytostmi při produkci spotřebního zboží. Hodně jich tíhne k veganství. Ti, kteří jedí maso, podporují argumenty pro vegetariánství, ale protože se freeganství týká odpadu, někteří freegané preferují používání vyřazeného zboží spíše, než jeho vyhození na konzumní odpadiště.


Rozdíly mezi hlavními druhy vegetariánství shrnuje následující tabulka:

FormaMasoVejceMlékoMed
Lakto-ovoneanoanoano
Laktoneneanoano
Ovoneanoneano
Veganstvínenenene


Vegetariánství ve světě

Celkový počet vegetariánů se odhaduje na téměř jednu miliardu lidí. Nejvyšší procento vegetariánů je zastoupeno v Indii, kde se jejich počet odhaduje na 17,5%, tedy 175 milionů obyvatel. Indie je považována za místo vzniku vegetariánství hlavně díky náboženství v oblasti.
V ČR se podle agentury StemMark stravuje okolo 2% obyvatelstva, tedy asi 200 000 osob vegetariánsky.

Zastoupení vegetariánů v ostatních zemích je znázorněno v tabulce:

ZeměZastoupení
vegetariánů
Švýcarsko9%
Velká Británie9%
Německo8%
Švédsko6-7%
Irsko6%
Nizozemsko4-5%
Rakousko3-4%
Norsko2-4%
Itálie2-3%
Španělsko2%
Belgie2%
ČR1-2%
Francie1-2%
Polsko<1%
USA4%
Indie15-20%


Vegetariánství a zdraví
Podle americké dietetické asociace a kanadských dietologů je správně rozvržená vegetariánská strava zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná ve všech životních obdobích včetně těhotenství, kojení, dospívání i dětského věku.
Vegetariánská strava obsahuje oproti nevegetariánské menší množství zdraví neprospěšných látek (saturované tuky, cholesterol, živočišné bílkoviny) a větší množství zdraví prospěšných látek(vlákniny, hořčík, draslík, foláty a antioxidanty).
Vegetariáni mají ve srovnání s nevegetariány nižší hodnotu BMI (body mass index), jsou méně náchylní k vysokému krevnímu tlaku, cukrovce a nádorů prostaty a střev.
Platí ovšem, že pro dobré zdraví rozhodně nestačí vyřadit živočišné produkty z jídelníčku. Musíme také správně volit potraviny. Následuje výčet pro vegetariány problematických látek a pravidla pro jejich zařazení do jídelníčku.
  • Tělesná hmotnost
  • Vitamín B12
  • Vápník
  • Omega3 mastné kyseliny
  • Jód
Pokud se budete řídit těmito pravidly a budete požívat uvedené suplementy, nemusíte mít obavy ze zhoršujícího se zdraví zapříčiněného vegetariánskou nebo veganskou stravou. Naopak si můžete v dobrém zdraví vychutnat pocit z toho, že vy neubližujete živým tvorům.